t

loading...

21. 09. 2017.

SPECIJALITET TURSKE KUHINJE ZA DANAŠNJI BRZI RUČAK














Jedan od mnogih nacina kako pripremaju burek u Turskoj. Mnogo jednostavnija i brza priprema u usporedbi sa klasicnim burekom.

Sastojci
– gotove kore za savijacu
– ulje
Nadjev od mesa
– 400g mljevena govedina
– 2 luk
– 3-4 cesnjak



– 1 – 1 i pol zlicica sol
– 1 i pol zlicica svjeze mljeveni papar

Premaz
– 50g maslac ( otopljeni )



– 3 zlice mlijeko
– 1 jaje

Priprema
Sto se tice nadjeva, nemojte smanivati kolicinu luka i crnog papra i obavezno karamelizirajte luk kako stoji u receptu, okus mesa je na kraju fantastican!
U zdjelici umutiti jaje , dodati mlijeko i otopljeni maslac i promijesati.
U dublju tavu dodati ulje tek toliko da prekrije dno, zatim dodati sitno nasjeckan luk. Prziti na srednjoj temperaturi oko 10 minuta, da luk dobije svjetlo smedu boju, nesmije biti blijed ali isto tako pazite da ne zagori.
Kad se luk potpuno karamelizirao, dodati meso i raskomadati sa kuhacom tokom przenja. Posoliti i popapriti. Prziti oko 5-6 minuta, meso ce tokom przenja ispustiti tekucinu, ostaviti da se kuha da tekucina potpuno ispari, i onda jos ostaviti da se przi da meso malo potamni.
Kad je gotovo istresti u zdjelu.
U dublju tavu dodati ulje pa premazati cijelu tavu, ukljucujuci sa strane.
Dodati jedan list tijesta tako da vanjski dijelovi budu izvan tave. Ako je tijesto prekratko onda ce se trebati dodati jos jedan list ekstra tako da taj visi izvan tave na suprotnoj strani.



Izvor:  receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar