Tradicionalni poljski recept je poznat širom svijeta. Možete ih zamrznuti, a veoma su ukusni i zasitni.
Sastojci
½ kg brašna
1 jaje
300 ml mlake vode
so
Fil:
3 kuhana krompira
150 gr krem sira
Sos:
1 luk
3 kašike ulja
1 kašika brašna
250 ml mlijeka
so, biber
Način pripreme
Od brašna, soli, vode i jajeta umijesite glatko tijesto i ostavite da odstoji.
Krompir ogulite, izrežite i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša.
Krompir zgnječite pa dodajte krem sir i posolite.
Tijesto razvucite na pobrašnjenoj podlozi i režite krugove od oko 6cm.
U svaki krug staviti fil pa dobro zatvoriti.
Kuhati desetak minuta u slanoj ključaloj vodi pa ocijediti.
Na ulju popržite sitno sjeckani luk, dodajte brašno pa mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.
Posolite, pobiberite i pospite po pierogijima.
Izvor: .malikuhar.com
Nema komentara:
Objavi komentar