t

loading...

24. 03. 2018.

PLAZMICA















Mleko u prahu i plazma… savršena kombinacija. Korice su tanke i prelivaju se mlekom, filovi su kremasti… ma prosto se topi u ustima.
Sastojci

Kore

15 belanaca
15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme
1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora
Fil 1

15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina
Fil 2

500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu


Priprema

Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom.
U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati suve sastojke u sneg od belanaca.
Masu raspodeliti za 3 kore.
Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke.
Ja pečem dve odjedared, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci.
Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod.
Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).
FIL I: U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.
Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica.
Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno…
Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi.
Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.
FIL II: Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka.
Dodati mleko u prahu , izmutiti.
Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko).
Po želji, 7 kašika fila II umešati u fil I. Ja nisam jer sam zaboravila i na sreću,ništa nije falilo, tek sad vidim da tako piše u receptu…
Filovati redom kora, fil I, fil II, kora… ili po želji!
Posluživanje

Torta je tako nežnog i sočnog ukusa mleka , plazme… Zaista nas je osvojila…

Količinu šećera sam smanjila i u korama i u filu I tako da nema opasnosti da bude preslatka.

Najbolja je kad otstoji dva dana pre sečenja i konzumacije…

Izvor:  .malikuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar