t

loading...

11. 06. 2018.

ŽELUDAC U OPASNOSTI: Ovo je njegov TIHI UBICA! Nemojte ignorisati ove simptome















Ako se ustanovi rano, stopa preživljavanja od raka želuca je 90 posto. Ali, na žalost, simptomi se rijetko javljaju dok se bolest širi kroz želudac i na druge organe. U ovoj naprednoj fazi, rak se više ne može liječiti, a stopa preživljavanja je samo tri posto.

Zloćudne tumore želuca nazivamo rakom želuca. Najčešći tip je adenokarcinom, dok su drugi oblici zloćudnih tumora želuca rijetki: limfom, želučani sarkom i karcinoid. Želudac je organ smješten u gornjem trbuhu i ima vrlo značajnu ulogu: on miješa hranu i oslobađa sokove koji pomažu u njenoj probavi. Nakon nekog vremena hrana se premješta dalje u tanko crijevo.



Zloćudni tumor želuca

Adenokarcinom (u nastavku teksta rak želuca) nastaje u žlijezdanom tkivu želučane sluznice. Iako je njegova pojavnost u zapadnim zemljama u padu, on je još uvijek jedan od najčešćih oblika raka.
Sveukupno petogodišnje preživljenje bolesnika s rakom želuca iznosi oko 30%. Tako nizak postotak uvjetovan je relativno kasnim otkrivanjem u mnogih, nakon što se je rak već proširio i na druge organe. U bolesnika u kojih se tumor nije proširio izvan želuca, petogodišnje preživljenje je oko 65%. Ako su zahvaćena okolna tkiva i lokalni limfni čvorovi preživljenje je 30%, a ako se je prije postavljanja dijagnoze proširio u druge organe i dijelove tijela, petogodišnje preživljenje iznosi 5%. Valja naglasiti da statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tijek bolesti može značajno razlikovati.


Izvor:  .24hzanimljivosti.com

Nema komentara:

Objavi komentar