t

loading...

08. 06. 2018.

TORTA SNOVA


















Sastojci
TIJESTO
3 jajeta
2 žlice vode
10 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
na vrh noža soli
9 dag brašna
1 žličica praška za pecivo (ravna)
10 dag mljevenih badema
KREMA OD ŠLJIVA
50 dag svježih ili smrznutih šljiva
4 dag šećera
sok od 1 naranče
naribana korica od ½ limuna
½ štapića cimeta
1 dag gustina
KREMA OD MASCARPONE SIRA
20 dag mascarpone sira
30 dag slatkog vrhnja za šlag
4 dag šećera u prahu
ZA UKRAŠAVANJE
15 dag mascarpone sira
35 dag slatkog vrhnja za šlag
2 dag šećera u prahu
7 dag čokolade za kuhanje
oko 25 dag Waffel rolica
čokolada (po želji)
Način pripreme
Tijesto
Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke s 2 žlice vode čvrsto izraditi.
Šećer, vanilin šećer i sol lagano sipati na bjelanjke, neprestano miješajući.
Žumanjke jedan po jedan dodavati i nastaviti miješati.
Brašno i prašak za pecivo izmiješati i prosijati.
Pećnicu zagrijati na 175°C.
Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.
Mješavinu brašna i mljevene bademe dodati smjesi i lagano metlicom za snijeg umiješati.
Tijesto izliti u kalup, izravnati i staviti peći oko 25 minuta.
Pečeni biskvit ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi.
Hladan biskvit jednom vodoravno prerezati i papir oprezno odvojiti.
Donji biskvit staviti na tanjur i oko njega položiti rub kalupa.

Krema od šljiva
Svježe šljive oprati, prepoloviti i očistiti od koštica.
Šljive, šećer, sok od 1 naranče, koricu od ½ limuna i ½ štapića cimeta na štednjaku zakuhati i pustiti oko 2 minute da kuha. Skloniti i ostaviti da se hladi.
Cimet odstraniti a šljive staviti u cijedilo i pustiti da se ocijede. Pri tom sok uhvatiti i 125 ml odvojiti. Dodati vode ako malo nedostaje!
3 žlice soka odvojiti i izmiješati s gustinom.
Ostatak uhvaćenog soka zakuhati, dodati gustin, pustiti da zakuha, dodati šljive i izmiješati.
Ostaviti da se ohladi.
Krema od mascarpone sira
Mascarpone zajedno sa slatkim vrhnjem i šećerom čvrsto izraditi.
S ½ kreme premazati biskvit, zatim ohlađenu kremu od šljiva istresti i izravnati.
Ostatkom mascarpone kreme prekriti kremu od šljiva, te biskvit položiti.
Ostaviti u hladnjaku da se ohladi.
Za ukrašavanje
Mascarpone, 17 dag slatkog vrhnja i šećer čvrsto izraditi.
Ostatak vrhnja zagrijati, čokoladu otopiti i ostaviti u hladnjaku da se hladi. Hladno čokoladno vrhnje čvrsto izraditi i staviti u špricu za kreme.
S mascarpone kremom tortu izvana premazati.
Waffel rolice s nožem (s pilicom) rezati u visini torte te slagati jednu do druge.
Tortu ukrasiti čokoladnim šlagom, šljivama, ostatkom rolica i čokoladom.

Izvor:  jednostavni-recepti.info

Nema komentara:

Objavi komentar