t

loading...

19. 03. 2018.

TART SA ČOKOLADOM I KARAMELOM
















Recept koji je oduševio milion i po ljudi: Ovo nije kolač, već orgazam na tanjiru!
Sastojci

Za koru:

160 g brašna
30 g mleveog badema
30 g kakao praha
50 g šećera
1/4 kašičice soli
120 g hladnog putera
1 kašičica vanile
1 jaje
2 kašike hladne vode
Za karamelu:

300  šećera
1/2 šolje vode
1/2 šolje mlečne slatke pavlake
70 g putera
1 kašičica soli
Za preliv:

1/2 šolje mlečne slatke pavlake
120 g crne čokolade


Priprema

Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice.
Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica.
Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite.
Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta.
Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu).
Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta.
Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte.
Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta.
Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.

Izvor: malikuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar