t

loading...

22. 03. 2018.

SUPER DORUČAK: Evo šta se dešava vašem telu kada ujutru pojedete 2 JAJA!
Mnogi ljudi veruju da je jedenje jaja štetno za zdravlje. Stvar je u tome što su neke studije pokazale da jaja sadrže visok nivo holesterola. Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje. Šta više, jaja su veoma korisna i zdrava ako se spreme na zdrav način.

Jaja su odličan izvor proteina i sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, gvožđe, kalcijum, cink i selen. Ovo znači da su jaja odlična hrana koju je lako priuštiti svuda na svetu.

Predstavljamo vam 9 stvari koje će se desiti ako dan započnete doručkom od 2 jaja:

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje

Žumance sadrži holin - ključnu amino kiselinu za prenos malih nervnih impulsa koji nam pomažu da pamtimo detalje. Studije su pokazale da dovoljna količina holina u ishrani poboljšava pamćenje i sposobnost da brzo odgovaramo. Na primer, brže ćete se setiti gde ste ostavili ključeve od kola ili mobilni telefon.

2. Lutein iz jaja poboljšava vid

Studije su pokazale da su jaja bogata luteinom, vitaminom koji održava vid oštrim i čistim. Lutein se nalazi u očnim zenicama, štiti mrežnjaču od uticaja sunca i smanjuje rizik od katarakte.

3. Vitamin D iz jaja pomaže apsorpciji kalijuma

Jaja su bogata vitaminom D koji reguliše nivo kalcijuma i fosfora u krvi. Konzumacija jaja takođe pomaže telu da apsorbuje kalcijum, koji ojačava kosti i osprečava osteoporozu.4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre

Nedostatak folata je uobičajen među ženama koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B. Srećom, jaja su dobar izvor ovog vitamina. Folat pomaže stvaranju amino kiselina koje su neophodne za ćelijsku deobu i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka. Tajna je u tome što žumance sadrži dva bitna antioksidansa: triptofan i tirozin.

6. Pomažu u smanjenju telesne težine

Američki istraživači su otkrili da konzumacija jaja za doručak uz lakšu ishranu duplo ubrzava gubitak kilograma. Šta više, jaja pružaju osećaj sitosti na duže vreme.

 7. Usporavaju proces starenja

Jaja sadrže amino kiseline koje pomažu obnavljanju ćelija. Sa godinama, naša potreba za vitaminom D se povećava. Preporučena količina za ljude starije od 60 godina je 10 mikrograna, a jedno jaje sadrži približno 0,7 mikrograma vitamina D.

8. Jačaju imuno sistem

Želite da ostanete zdravi što je duže moguće? Treba da jedete jaja! Studije su pokazale da su 2 jaja dnevno dovoljna da vas zaštite od infekcija, bolesti i raznih virusa. Jedno jaje sadrži 22 procenta preporučene doze selena, koji jača imuni sistem.

9. Šanse da zatrudnite su veće

Vitamin E, koji se nalazi u jajima, poboljšava zdravlje muške sperme, a eksperti su pokazali da se ovaj vitamin nalazi u tečnosti koja štiti embrion. Folat koji se nalazi u jajima sprečava anemiju, a neophodan je i za razvitak ploda tokom trudnoće.

Izvor:  kutaknet.com

Nema komentara:

Objavi komentar