t

loading...

19. 03. 2018.

POGAČA SA SIROM













Recept sam detaljno opisala. Ne može da ne uspije!
Sastojci:

1 kg. brasna
100 ml maslinovog ulja (moze i obicno)
1 kasika secera
2 kasike kvasca
so
600 ml. mlakog mlijeka
2 zumanjka i 2 kasike ulja za premazivanje
pavlaka i sir za filovanje


Priprema

Prvo stavite kvasac u mlako mlijeko sa kasikom secera, kasikom brasna i pustite da nadođe.
U brasno dodati so, nakvasal kvasac, ulje i so.
Umijesiti tijesto i staviti ga na toplom da se udupla.
Kada se tijesto uduplalo kidajte na 28 komada pa oblikujte loptice.
Loptice prekrite i stavite da malo odmore oko 20 min.
27 loptica razvit u ovalni oblika(kao za kifle), ima na slici primjer.
Na svako razvijeno tijesto staviti po malo sira pomjesanog sa pavlakom.
Zarolati kiflu i presjeci ih na pola ali ukoso.
Redat u tepsiju.Prvi red ide 22 polovice.
Odsjeceni dio ide na dno tepsije.
Drugi red ide 18 polovica.
U sredinu ide ona 1 loptica koja je ostala nerazvijena.
Na kraju slazemo preostalih 14 polovica oko loptice (tijesta).
Premazati pogacu zumancima i uljem, pa pospite susamom ili drugim sjemenkama.
Peci na 200 C oko 40 min. (zavisi od rerne).
Dok se pogaca pece prekrite je foliom da se nebi prepekla okolo a unutra ostala nepecena.
Gotovu pogacu premazite puterom,prekrite papirom pa krpom i pustite da se prohladi i omeksa. Premazati uljem i možete služiti toplu

Izvor:  malikuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar