t

loading...

24. 03. 2018.

DIMNJAK KOLAČIĆ















Kolač za kojim su svi poludeli, a jednostavno se pravi.
Dimnjak kolačić, u bukvalnom prevodu na srpski jezik, je tradicionalni mađarski svadbeni kolač, ali slične poslastice prave se širom Evrope – u Austriji (prügelkrapfen), Češkoj (trdelnik), Nemačkoj (baumkuchen), Litvaniji (šakotis), Luksemburgu (baamkuch), Poljskoj (sękacz), Slovačkoj (skalický trdelník), Švedskoj (spettekaka ) i Ukrajini (kurtosh kalach).

Prave se u poslastičarnicama, pekarama ili na ulici prilikom raznih manifestacija i vašara.
Reč je kiselom testu koje se istanji drvenom oklagijom, spiralno namota na specijali drveni kalup valjkastog oblika, premaže šećerom i potom peče u posebnim pećima. Pošto se izvadi iz pećnice gotov kolač se uvalja u čokoladu, orahe, lešnike, badem, kokos, vanilu, cimet, semenke suncokreta, puter od kikirikija…
Ako ga još niste probali znajte da je hrskav i sladak, a dominantan ukus zavisi od toga u šta ste ga uvaljali. Lepši je vruć, ali i hladan se odlično slaže uz kafu i čaj, mleko ili kakao. Onaj sa ukusom cimeta se odlično slaže uz kuvano vino.
Recept za kolač koji se pravi u Beogradu i zbog kojeg se, verovali ili ne, i po minusu stoji u redu nekoliko desetina minuta, nismo uspeli da otkrijemo.
Evo jednog sličnog.

Sastojci

Tijesto

250 mililitara mlakog mleka
50 grama šećera
20 grama kvasca
jedno jaje
500 grama istopljenog maslaca
500 grama brašna
Glazura

250 grama istopljenog maslaca
20 grama šećera


Priprema

Svež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umesite i pustite da naraste sat vremena.
Napravite dugačke trake od testa. Drveni cilindar, na koji ćete zamotati testo, najpre premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite testo oko njega, a potom kao da je reč o oklagiji, valjajte cilindar sa testom po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.
Kolač možete da pečte u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrteti cilindar kako bi se testo ravnomerno ispeklo.
Tokom pečenja testo premažite šećerom i puterom.
Kolač je gotov kada dobije svetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga mešavinu sitno seckanih i mlevenih oraha ili badema, lešnika… Uvaljajte ga u ono što najviše volite.
Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši.


Izvor:  malikuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar