t

loading...

22. 08. 2018.

Guščja mast-Za šta je dobra i kako nam može pomoći

Guščja mast je lijek koji već vijekovima koristimo u narodnoj medicini protiv bronhitisa, hroničnog kašlja i drugih bolesti disajnih puteva.

Veoma je efikasna kod čestih opstrukcija i kada je potrebno iskašljati sekret nagomilan u plućima. Možete je naći na pijacama ili potražiti u nekom seoskom domaćinstvu, i to kao već pripremljen proizvod u teglici ili kao salo od guske.

Oko 300 grama sala od guske isjeckajte na kockice i polako, na umjerenoj temperaturi otapajte u šerpi pazeći da ne izgori. Kada se potpuno istopi, procijedite ga kroz cjediljku i stavite u teglicu. Ohlađenu mast čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru.

Prije upotrebe teglicu izvadite iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se ugrijala.

Guščju mast možete da koristite na dva načina:

1. Kao oblogNamažite grudni koš gušćjom mašću, prekrijte gazom ili pamučnom krpom i utoplite dijete ili odraslog. Najbolje bi bilo da oblogu stavljate tri puta dnevno: ujutru, jednom u toku dana i uveče pred spavanje. Trebalo bi da osoba miruje bar sat vremena po stavljanju obloge, a sa večernjom oblogom da prespava noć.

2. Kao dodatak mlijeku

Jednu kafenu kašičicu za djecu, odnosno jednu supenu za odrasle pomiješajte sa toplim mlijekom. Za postizanje boljeg ukusa, dodajte istu količinu meda u guščju mast i zatim stavite u mlijeko. Najbolji efekat se postiže kada se napitak pije 2-3 puta dnevno sa minimalnim razmakom od 4-5 sati.

Ovu prirodnu terapiju bi trebalo da koristite sve dok postoje simptomi bolesti.

Izvor: .balkanlunchboxx.com

Nema komentara:

Objavi komentar