t
loading...
15. 07. 2018.
Ljubavna torta ♥
Zašto ljubavna? Zato što je napravljena u čast rođendana mog dragog, sa puno ljubavi i zato što je skoro pa cela od čokolade, najlepšeg ljubavnog sastojka ♥
Sastojci
I korica :
5 belanaca
150 g šećera
150 g seckanih lešnika
I fil:
5 žumanaca
5 jaja
12 kašika šećera
150 g crne čokolade
250 g maslaca
100 ml slatke pavlake
II korica:
125 g maslaca
125 g šećera u prahu
4 jaja
150 g crne čokolade
II fil:
500 ml maskarponea
250 ml slatke pavlake
1 kisela pavlaka
6 kašika Nutele
80 g šećera u prahu
učvršćivač za šlag
100 g crne čokolade
za ukrašavanje – čokoladni buter krem:
250 g maslaca
800 g šećera u prahu
4 kašike slatke pavlake
100 g crne čokolade
50 g kakaoa
2 kašičice ekstrakta vanila
1/2 kašičice soli
Priprema
1.
U plehu dim. 25×35 cm ispeći obe korice, s tim da vodite računa da će vam ova prva, sa belancima biti malo uža, jer će se ona malo “skupiti” prilikom pečenja, tako da će druga podleći sužavanju ili ćete ih peći u različitim plehovima.
2.
I korica:
umutiti penasto belanca i šećer, pa pažljivo umešati varjačom seckane lešnike. Peći u plehu koji je obložen papirom za pečenje. Pažljivo, belanca se brzo ispeku, na nekoj temperaturi oko 180-200 C.
Ohladiti na rešetki za klače.
3.
I fil:
dobro umutiti i sve vreme nastaviti sa mućenjem (mikserom) dok se na pari kuvaju žumanca, jaja i šećer. Dodati čokoladu i kada se otopi, ostaviti da se dobro ohladi. Nakon toga umutiti penasto maslac, pomešati sa ohlađenim čokoladnim filom, pa dodati hladnu slatku pavlaku. Sve dobro mutiti još malo, dok se masa sasvim ne izjednači i postane penasta.
4.
Dok se prethodni čokoladni fil hladi umutiti ovu koricu, koja je od sada moj favorit. Otkrila sam je na blogu mignonne http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/05/cokoladna-torta.html Ovo je nešto apsolutno fantastično. Kada je jedete, nemate utisak da je korica, jer se stopi sa kremom, pošto ne sadrži ni brašno, ni orašaste plodove.
Dakle, II korica:
penasto umutiti maslac i šećer u prahu, pa dodavati jedno po jedno žumance, otopljenu i ohlađenu crnu čokoladu i na kraju pažljivo umešati prethodno umućen sneg od belanaca. Peći je u plehu, koji je obložen masnim papirom, oko 15-20 min, na 180 C, čim vidite da su ivice malo potamnele. Pažljivo je izvaditi iz pleha i ohladiti. Delovaće meko i krhko, u sredini neispečeno, ali kada se ohladi stvrdnuće se malo.
5.
II fil:
umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i učvršćivačem za šlag. Ostaviti da se hladi u frižideru. Posebno umutiti maskarpone sir, kiselu pavlaku, Nutelu, otopljenu i ohlađenu crnu čokoladu.
Obe smese izmešati, ne muteći mnogo i ostaviti na hlađenje, pre filovanja.
6.
Nafilovati tortu: I korica, I fil, II korica i drugi fil.
Odozgo ukrasiti buter kremom. Preporučujem šlag, jer je torta jaka, tako da je čokoladni buter krem višak, jedino ako želite da se pokažete pred drugima. 😀
7.
Napomena: u pitanjima članova malo sam dala konfuzan odgovor u odnosu na sastojke i postupak… u svakom slučaju… u II kremi šlag fix ili učvršćivač svakako dodajte, kao što stoji u receptu, jer on neće promeniti ni ukus ni izgled kreme, osim što će je malo dodatno učvrstiti.
Izvor: novo-izdanje24.info
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar