t

loading...

18. 04. 2018.

PODVARAK
















Podvarak je jelo često na srpskim trpezama, posebno u vreme praznika. Posebno godi u zimskom periodu.

Sastojci

1 veća glavica kiselog kupusa 1,5-2 kg
1 kg tri vrste mesa (suva svinjska rebarca, krmenadle i kao treće mozete uzeti pileći batak ili juneće meso)
1 glavica crnog luka
2-3 česnja belog luka
Začini

suvi začin, biber, lovorov list, crvena sitna slatka paprika i crvena ljuta tucana paprika
1 suva ljuta papričica, ako volite ljuto
ulje


Način pripreme

Glavicu kupusa iseći na četvrtine i isprati hladnom vodom ako je previse kisela.
Iseckati sto je sitnije moguče. Glavicu crnog luka takodje sitno iseckati i pržiti na ulju dok ne porumeni.
Dodati iseckan kupus i pržiti dok ne sva voda ne ispari.
Zatim naliti mlakom vodom, poklopiti i dinstati na tihoj vatri oko 1 sat. Supa se može dolivati umesto vode.
Dodati začine ovim redom: suvi začin, biber, sitno iseckan beli luk, 1 kašičicu slatke sitne crvene paprike i 1
kašičicu ljute tucane crvene paprike i 2-3 lovorova lista.
Sve dobro izmešati, po potrebi doliti vodu i meso rasporediti tako da bude pokriveno kupusom.
Poklopiti i dinstati na tihoj vatri jos oko 1 sat.
Zapeći u rerni na 200c dodatno oko 1 sat vremena.
Kad dobije lepu koricu odozgo i kad skoro sva voda uvrije onda je spremno.
Savjet

Podvarak je gurmansko jelo, treba da bude i masan i kiseo i ljut, tako da ga možete spremati i na masti.

Izvor: malikuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar