t

loading...

24. 01. 2018.

SLATKO PECIVO KOJE JE ODUŠEVILO SVE MOJE UKUĆANE
















Tijesto:
150 ml. mlijeka
150 ml. mlake vode
3 kasike secera
500 gr. brasna
prstohvat soli
2 kasike suhog kvasca



1 prasak za pecivo
3 kasike otoljenog putera
Fil:
220 gr. krem sira
Agda-Sirup:
1 solja secera
1 solja vode
1 kasika soka od limuna

Priprema:
Prvo skuhajte agdu i ostavite sa strane da se prohladi (solje su od 250 ml.).
Mlijeko zagrijat tek toliko da bude mlako.



Mlijeku dodat 1 kasiku secera i kvasac pa pustit da nakvasa (da izraste).
U posudu stavite braso, 2 kasike secera, prstohvat soli, otoljen puter, prasak za pecivo i mlaku vodu.
Dodajte nakvasal kvasac pa zamjesite fino tijesto.
Tijesto oblikujte u loptu, posudu namazite sa malo ulja i u nju vratite tijesto.
Prekrite i pustite da tijesto izraste.
Kad je tijesto izraslo istresite ga na pobrasnjenu povrsinu i prepolovite.
Od oba tijesta oblikujte valjke i podjelite ih na 18 komada (Znaci imat cete 36 loptica).
Prstima rastanjite tijesto, stavite malo krem sira, spojite krajeve pa oblikujte u lopticu (malo vecu od oraha). Redajte u nauljenu ili puterom namazanu tepsiju ali ne preblizu ostavite im prostora da izrastu. Prekrite krpom i pustite oko pola sata da loptice odmore (izrastu). Pecite na 180 C dok ne dobiju finu bojicu. Topla peciva zalite prohladjenom agdom.
Prijatno!

Izvor:  receptizapet.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar