t
loading...
31. 12. 2017.
KOLAC PERFEKTO...NEŠTO NOVO VRIJEDI PROBATI
Sastojci
biskvit 3 jaja 150 g šećera+ vanilij šećer 100 g brašna prstohvat soli bijeli premaz za biskvit 250g maslaca 150-200 g šećera u prahu mala žličica mlijeka tamni nadjev
200 g mljevenih oraha oko 200g mljevenih pettit keksa ili izmrvljenog gotovog biskvita(često sačuvam u škrinji) 5 dkg otopljene čokolade oko 100 g šećera u prahu 2 bjelanjka tučena u snijeg 1 žlica kakaa 1 velika žlica marmelade(šipak,miješane..) 5-6 žlica vruće kave oko 3 žlice ruma pola količine bijelog premaza premaz i posip za rolade oko 1dcl mlijeka 5-7 dkg čokolade za kuhanje 3 -4 dkg maslaca 100 g kokosa
Priprema
1. Biskvit: Veliku tepsiju od pećnice stavite pod mlaz vode da ju navlažite,izlijte vodu iz nje te na vlažnu tepsiju položite pekpapir. Peć upalite na 180C,ali biskvit ne stavljajte u prevruću pećnicu. Jaja ,šećer,vanilij šećer i sol pjenasto istući mikserom.Trebat će vam 5-10 min,dok se sav šećer ne otopi. Dodati brašno, te kuhačom lagano sjediniti sa jajima.Nikako tući energično.Ne ide ni prašak za pecivo.Ako se bojite da vam neće uspjeti,dodajte pp u brašno koliko stane na vrh noža. Istresite tijesto u tepsiju,poravnajte i stavite peći 10-12 min. Biskvit istresite na čisti pekpapir,lagano skinite onaj na kojem se peklo,te zarolajte biskvit sa pekpapirom i sve omotajte vlažnom čistom krpom. Nek se hladi dok radite nadjev. 2. Bijela krema: Maslac sobne temperature uz dodatak šećera u prahu i s malo mlijeka dobro istući mikserom u pjenastu smjesu. Polovina će vam trebati za premazati biskvit,a polovina ide u smeđi nadjev. 3. Tamni nadjev:
#### Kao što vidite iz sastojaka,tamni nadjev je napravljen više odokativno.Šećer u prahu radije dodajte postepeno jer su nam ukusi različiti.Unutra ionako dolazi marmelada,a nisam ga mjerila.Bilo da radite sa orasima i keksima..orasima i gotovim smrvljenim biskvitom..ili kombinirajući svo troje,masa vam mora biti dovoljno gusta pa nemojte pretjerivati sa tekućinom..ali ne i pregusta,u svakom slučaju uvijek će vam se lijepiti za ruke ali ne brinite,stisne se u frižideru.Kavu možete izostaviti ukoliko ju ne volite.Stavila sam ju malo jer ne volim da dominira,rum je taj koji se mora osjetiti.Moj kakao je taman pa je i nadjev tamniji.Izmješala sam i kekse i orahe te malo gotovog tamnog biskvita(kojeg često sačuvam u škrinji od ostataka) pa mi je ostalo nadjeva,ali se od njega mogu napraviti kuglice….ili ispečete drugi biskvit i napravite nove panjiće.### Bjelanjke istući u čvrst snijeg,a čokoladu otopiti na pari. Mljevenim orasima i keksima pridodati šećer,kakao,otopljenu čokoladu,marmeladu,kavu,rum i snijeg od bjelanjaka.Sve dobro sjediniti,a zatim dodati polovinu bijele breme.Masa mora biti gusta,lijepit će vam se za ruke,ali ne brinite..uvijek možete dodati mljevenih keksa ili oraha ukoliko je potrebno..pa čak i kave i ruma ukoliko želite. Smjesu ostavite nek odstoji malo u frižideru. 4. Odmotajte biskvit te ga premažite sa bijelom kremom.Prepolovite ga na pola da dobijete dvije rolade. Od tamnog nadjeva napravite kobasicu dužine biskvita.Pazite sa debljinom jer vam se u suprotnom krajevi biskvita neće moći spojiti(što je slučaj kod mene)::D.Ostavite ju po potrebi u frižider da se bolje stisne,pa ćete ju lakše oblikovati u valjak. Položite ju na sredinu biskvita te spojite krajeve.Da vam se rolade ne odvoje najbolje ih je zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na 15 minuta u škrinju(dok napravite premaz). Isto napravite i sa drugim dijelom premazanog biskvita.
5. Mlijeko,čokoladu i maslac stavite na vatru da se sastojci otope(kao kad radite umak za čupavce).Možete dodati i žličicu šećera u prahu,ja jesam. Rolade kistom premažite čokoladnom glazurom,a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.Vratite ih u frižider. Hladne rolade sijecite na dužinu od 8-10cm,a zatim ih presijecite poprečno. Ukoliko budu nastale neke preinake svakako ću dopisati.
Izvor: receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar