t

loading...

16. 11. 2017.

Ljekovitost u kelju
















Kelj sadrži jako malo masti, od kojih većinu čini omega-3 masna kiselina. Odličan je izvor vitamina C,  dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Zbog malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu prehrane.

Konzumiranje kelja jača imunitet,  štiti od raka, jača kosti, štiti vid, proljepšava kožu, kosu i nokte,smanjuje upale u organizmu, štiti zdravlje srca i žila, poboljšava probavu, smanjuje rizik od dijabetesa.
Sadrži biljne spojeve koji preveniraju oksidativni stres, potiču detoksikaciju enzima, stimuliraju imunitet, smanjuju rizik od raka, smanjuju maligne transformacije i karcinogene mutacije, te samo širenje raka. Sadrži i velike količine metabolita koji igraju ulogu u zaštiti od raka, što su potvrdile i brojne studije. Zbog prisutnosti vitamina C i E, karotenoida, antioksidativnih enzima poput superoksid dismutaze i peroksidaze, te polifenola igra veliku ulogu u sprečavanju mutacijskih procesa u tijelu. Ipak, antikancerogena svojstva krstašica najviše se pripisuju prekursorima biološki aktivnih izotiocijanata. Za njih se pokazalo da učinkovito neutraliziraju spojeve koji uzrokuju rak te smanjuju njegovo širenje.
Kelj je također bogat karotenoidima zeaksantinom i luteinom i vitaminom A. Štite oko od ultraljubičastog zračenja te slobodnih radikala.



Vitamin C je snažni antioksidans koji neutralizira slobodne radikale, uzročnike oštećenja stanica u tijelu i mnogih bolesti. Ima zaštitnu ulogu u očuvanju zdravlja cijelog organizma. Osim što snažno podiže imunitet, vitamin C bitan je za lijepu i zdravu kožu, kosti i zdrave zube. Uz svoje antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin snažno potiče stvaranje kolagena.
Kelj obiluje i vitaminom K koji također štiti srce. Kelj, posebno u sirovom obliku, preporučuje se osobama koje pate od manjka kalcija u organizmu i imaju povećani rizik od fraktura.
Patite li od astme ili alergija, svakako povećajte unos kelja u prehrani. Obilje vitamina C jača imunitet, a sadrži i folnu kiselinu čiji je manjak u organizmu povezan s većim rizikom od pojave alergija.


Izvor:  .biljnaljekarna.com

Nema komentara:

Objavi komentar