t

loading...

24. 10. 2017.

Ova biljka upija sva štetna zračenja: Držite je pored kompjutera, sačuvaće vam zdravlje!
U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja.
Malo ko bi povjerovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum poznatije kao mirni ljiljan.
Spatifilum ima još jedan popularan naziv – ženska sreća. Postoji vjerovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dijete.
Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvijetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.
Kako spatifilum neutrališe zračenje?
Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rasti
Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvjetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najljepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni bijeli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.Ispravno gajenje biljke
Dekorativni spatifilum će odlično uspijevati ako ga stavite van direktnih sunčevih zraka i izvan hladnog vjetra i promaje. Zimi ova biljka traži umjerenu temperaturu koja ne smije biti niža od 15 Celzijusevih stepeni.
Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zato, tokom intenzivnog rasta i cvjetanja, treba zalivati najmanje tri puta nedeljno. U periodu mirovanja, od septembra do januara, biljku treba rjeđe zalivati mada se ne treba dopustiti da joj se korijeni potpuno osuše.
Ako je biljka prerasla saksiju, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili. Prije početka vegetacije, u februaru ili martu, podijelite busen na dva ili više dijelova i posadite ih u zasebne saksije odgovarajuće veličine .
Izvor: receptizdravlje.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar