t

loading...

15. 08. 2018.

LIMUNKASTA MALINOLINA:)




















SASTOJCI:



Biskvit za kalup promjera 26 cm
5 jaja
5 žlica brašna
5 žlica šećera
pola vrećice praška za pecivo
50 g maslaca
Krema od limuna
250 ml mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
1 vrećica želatine+5 žlica vode
od jednog limuna sok
2,5 dl vrhnja za šlag
1 šlag fix
1 vanilin šećer
Mousse od malina
300 g malina
1 vrećica želatine
4 bjelanjka
2,5 dl vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
1 šlag fix
100 g šećera
i još
4 dl vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa
Crvene bobice
šećer u prahu
sok od limuna
crvena jestiva boja
PRIPREMA:



BISKVIT
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Kalup za tortu pobrašnite.
Brašno prosijte s praškom za pecivo.
Žumanjke i šećer izmiksajte i dodajte maslac narezan na listiće, dobro izradite.
Dodavajte malo po malo brašna.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i kuhačom ih umiješajte u smjesu sa brašnom.
Gustu smjesu iskrenite u kalup i pecite cca 15 do 20 minuta, provjerite čačkalicom.
Biskvit ohladite, maknite ga iz kalupa, stavite na tanjur na kojem ćete ga poslužiti i oko njega stavite prsten od kalupa.
KREMA OD LIMUNA
Iscijedite sok od jednog limuna.
Mlijeko zakuhajte.
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
Mlijeko lagano dolijevajte smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte i na kraju dodajte limunov sok.
Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne.
Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom.
Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se smjesa ohladi i stavite ju na desetak minuta u hladnjak.
Vrhnje za šlag čvrsto istucite s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja i limuna.
Kremu istresite na biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i stavite u hladnjak.
MOUSSE OD MALINA
Maline koje ste oprali i osušili (ako koristite zaleđene, stavite ih u cjediljku da se dobro iscijedi suvišna tekućina) i 50 g šećera izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom, pa procijedite od suvisnih kostica.
Želatinu promiješajte sa 3 žlice dobivenog pirea i ostavite da stoji 10 tak minuta.
Vrhnje za šlag čvrsto istucite s vanilin šećerom i šlag fixom.
Bjelanjke istucite na pari ( na skroz laganoj vatri) i dodajte preostalih 50 g šećera, i miksajte ih par minuta na pari, maknite sa pare i miksajte još par minuta.
Smjesu sa želatinom takodjer otopite na pari ili u posudici na vatri i dodajte ostalom pireu od malina, dobro promiješajte.
Dodajte pire sa želatinom u istučeni šlag, promiješajte kuhačom i malo po malo dodavajte snijeg od bjelanjaka i sve lagano promiješajte drvenom kuhačom.
Iskrenite na kremu od limuna i stavite u hladnjak na par sati ili preko noći.
DEKORACIJA
Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa vanilin šećerom i šlag fixom i nanesite na cijelu tortu.
CRVENE BOBICE
Šećer u prahu prosijte, umiješajte limunov sok i malo crvene boje, stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i na pek papir štrcajte male kuglice, ostavite da se osuše i poslažite ih na tortu.
Posluživanje
         Limunkasta malinolina:)
Umjesto malina možete upotrijebiti bilo koje voće, svježe ili konzervirano.
Za torticu bi bilo najbolje da prenoći u hladnjaku, ali možete ju servirati i nakon cca 4 do 5 sati u hladnjaku.

Izvor:  kuhajtesanama.net

Nema komentara:

Objavi komentar