t

loading...

20. 08. 2018.

Čajevi i ispravna prehrana – prva pomoć kod gastritisa


Gastritis chronica danas je sve češći problem, što uopće nije iznenađujuće s obzirom na način života i prehrane. Dr. Ksenija Krajina Pokupec savjetuje nježno liječenje biljnim čajevima.

Živimo sve brže, pod stresom, uz brzu i nezdravu hranu, uz tijesnu odjeću i sve manje kretanja, uz sve više kave, alkohola i nikotina.

Javljaju se bolovi u želucu koji s napredovanjem bolesti postaju i jači, uz nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje. Želudac zbog upaljene i bolesne sluznice, slabo radi pa pacijent ima osjećaj da mu hrana stoji u želucu kao kamen. To je kronična recidivirajuća bolest, a osnovni uzrok je prevelika količina želučane kiseline. Ukoliko sve smetnje u potpunosti nestanu kroz nekoliko mjeseci pa čak i godina, u 80% slučajeva jave se ponovno u stanjima jačeg zamora, iscrpljenosti i stresa.

Gastritis je često uzrokovan i bakterijom Helicobacter pylori. U većim koncentracijama bakterije izazivaju jaku upalu i promjene na stanicama sluznice želuca – atipiju i abnormalnost, ulcerozne bolesti pa čak i karcinom želuca (no to je ipak vrlo rijetko).

Čaj za smirenje želuca

Pije se čaj od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice. Svaki dan popiti pola litre do litru čaja, malo po malo kroz cijeli dan.

Što jesti, a što izbjegavati?

I obroci moraju biti češći i količinski manji. Izbjegavati pečenu i pohanu hranu te sve što je prekiselo, preljuto, prehladno ili prevruće, alkohol i kavu. Trebate znati da šećer potiče lučenje želučane kiseline, zbog čega ga pod svaku cijenu trebaju izbjegavati bolesnici koji već pate od prevelike količine kiseline. Kažemo da jetra i želudac više vole gorko, stoga ponekad u čaj možemo dodati i malo pelina, kičice ili maslačka. Tijekom bolesti tj. gastritisa, želudac teško probavlja sirovu hranu pa voće i povrće treba termički obraditi jer će vas neprobavljena celuloza i balastne tvari napuhivati i uzrokovati grčevite bolove i nelagodu.

Uz čaj redovito kroz 3 mjeseca trošiti i biljne kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, uz malo iđirota ako je prisutna pojačana kiselina – žgaravica.

Ako za čaj nemate vremena preporučujem samo kapi. 50-70 kapi dnevno, popiti u pola čaše vode, no ja bih ipak savjetovala i čaj i kapi zajedno jer ćemo dobiti bolju, bržu i efikasniju terapiju.

Prije odlaska na spavanje nemojte preopteretiti želudac, prestanite se ljutiti na bilo koga, a topli čaj ili topla šalica mlijeka s medom dodatno će smiriti stres i olakšati san. Čaj se oboljelim osobama preporučuje i kad trenutno nemaju nikakvih smetnji. Jedna šalica za večeru bit će dobra preventiva kod gastritisa.

Čaj protiv Helicobacter pylorija

Čaj za želudac uz prisutnu bakteriju H. pylori pojačavam s biljkama kao što su kadulja, gospina trava, majčina dušica, lavanda, anis, pelin…Te biljke će svojim eteričnim uljima djelovati baktericidno na H.pylori i nalaz će uskoro biti negativan, a simptomi gastritisa će se smiriti.Ovdje navedene ljekovite biljke uvijek su kombinirane tako da pozitivno djeluju na više probavnih organa. Svi dijelovi probavnog trakta usko su povezani jedan s drugim i neposredno međusobno reagiraju, pa će ovi čajevi pomoći i kod čira na želucu (za razliku od drugih probavnih smetnji, smetnje u slučaju čira na želucu nastaju neposredno nakon jela i pogoršavaju se nakon sat ili dva), kod iritabilnog kolona kolitisa, te sličnih bolesti i simptoma.

Izvor:  .balkanlunchboxx.com

Nema komentara:

Objavi komentar