t

loading...

15. 08. 2018.

BEZ PEČENJA: KEKS TORTA SA BIJELOM ČOKOLADOM I VIŠNJAMA
















SASTOJCI:

oko 500 grama petit beurre keksa
tri jajeta
9 kašika šećera
250 grama maskarpone sira
500 ml slatke mliječne pavlake
100 grama bijele čokolade
10 grama želatina u prahu + 4 kašike vode
oko 400 grama višanja iz kompota
2 šlaga za dekoraciju
mlijeko za umakanje keksa.
PRIPREMA:

Razdvojiti žumanca i bjelanca. Prvo pjenasto umutiti žumanca i tri kašike šećera. Kuvati na pari desetak minuta, dodati bijelu čokoladu i čim se istopi skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Bjelanca umutiti sa 6 kašika šećera u čvrst snijeg. Želatin staviti da nabubri i poslije destak minuta ga blago zagrijati.
Slatku pavlaku umutiti pa dodati pripremljen želatin. Dodati maskarpone, smjesu od žumanaca i bijele čokolade, izmiksati malo pa umiješati lagano i bjelanca. Kremu ostaviti jedan sat u frižideru.
Keks umočiti u mlijeko, staviti polovinu fila, rasporediti višnje, utisnuti ih u fil i sve izravnati, redati drugi sloj keksa, opet fil i višnje pa treći sloj keksa. Na vrh i okolo nanijeti umućenu slatku pavlaku ili šlag.
Ostaviti preko noći u frižideru da keks opusti, fil se stegne i da se sjedine okusi.

Izvor:  kuhajtesanama.net

Nema komentara:

Objavi komentar