t

loading...

22. 08. 2018.

6 znakova koji pokazuju da imate visok holesterol
Bez obzira na sve znakove visokog holesterola koji slijede, ako imate neke, morate prvo posjetiti svog ljekara kako bi testiranjem krvi mogao to i da potvrdi. U svakom slučaju, provjeravanje nivoa holesterola u krvi može pomoći prevenciji srčanih oboljenja i spasiti živote.

Kako je pitanje zaista individualno, može biti da već imate podosta visok holesterol, a da nemazr nijedan od ovih simptoma. To znači da čak i ako se osjećate poprilično zdravo, vaš holesterol može da bude visok godinama, a da niste ni primijetili.Ipak, postoje neki pokazatelji visokog holesterola na koje morate da pripazite. Oni mogu imati veze i s drugim stanjima u vašem tijelu, pa ponavljamo da je kod razrješenja ikakve sumnje, najsigurnije odraditi test kod ljekara.

Žućkaste izrasline na kapcima

Ako ste primijetili bezbolne žute izrasline na donjim i gornjim kapcima, to se zove ksantelazma i ukazuje na povišene masnoće u krvi. Ksantelazma neće naštetiti tvom vidu, no jedini način uklanjanja ovih izraslina je određenim kiselinama ili laserima, a jedini trajni način je stavljanje holesterola pod kontrolu.

holesterol-620×350

Sivi prstenovi oko rožnjače

Stante blizu ogledalu i promatrajte svoje oči. Postoji li sivkasti ili mliječno bijeli prsten ili polumjesec oko vaše rožnjače, to može biti arcus senilis, takođe uzrokovan taloženjem masti u rožnjači. Prsten bi trebalo da nestane nakon spuštanja nivoa holesterola.

Trnci u dlanovima i stopalima

Visok holesterol može zaštopati veliki broj vena u vaše, tijelu, što će zaustaviti dotok vazduha i drugih potrebnih nutrijenata do vaših perifernih nerava, koji su im potrebni za normalno funkcionisanje.

Bol u vratu i potiljku

Već smo spomenuli začepljenost vena kod visokog holesterola, a osim trnaca, ona može uzrokovati bolove u vratu i potiljku zbog manjka cirkulacije uslovljenog tim začepljenjem. Isto se može dogoditi i vašim ramenima.

Ubrzan rad srca

Većinu vremena, srčane anomalije nisu opasne. Mogu biti uzrokovane anksioznošću, stresom ili nekim lijekovima, no mogu ukazati i na probleme u kardiovaskularnom sistemu, od kojih je jedan i visok holesterol.

Neuravnotežena ishrana i nezdravi način života

Ako jedete više masne hrane od voća i povrća, pušite i volite piti alkohol u većim količinama, imate višak kilograma i ne vježbate gotovo nikada, postoji vrlo velika mogućnost da vam je holesterol povišen. Osobe koje u porodici imaju već nekoliko dijagnoza visokog holesterola su u još većoj opasnosti.

izvor: balkanlunchboxx.com

Nema komentara:

Objavi komentar