Ovu pitu volimo svi u obitelji, a pogotovo moja mama. Ovo je njen originalan recept – prvi put u mojoj izvedbi. Zato ovaj recept posvećujem upravo njoj – svojoj majci.
Za kore:
150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
150 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
½ Praška za pecivo Dolcela
100 g maslaca
1 jaje
80 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
Za kremu:
50 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
200 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
500 ml hladnog mlijeka
100 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
3 žlice vode
3 žlice šećera
3 rebra čokolade (od 100 g)
50 g maslaca
1 žlica ulja
Priprema
Kore
1.
Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
2.
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
3.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
4.
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
5.
Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
6.
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
Krema
1.
U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
2.
Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
3.
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
4.
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
5.
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
6.
Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
7.
Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
*Čokoladna glazura*
1.
Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
2.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
3.
Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
4.
Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.
Posluživanje
Karamel pitu poslužite uz mliječni napitak ili čaj.
Savjet
Pita je nevjerojatno meka, prhka i sočna, a čokoladna glazura daje još bolji, puniji okus.
Ova je glazura izuzetno dobra baš za ovakve prhke pite koje završavaju korom jer ne puca i ne odvaja se od kore.
Izvor: novo-izdanje24.info
Nema komentara:
Objavi komentar