t

loading...

18. 07. 2018.

7 RAZLOGA ZAŠTO BI ŽENE TREBALO DA PIJU PIVO


Umereno ispijanje alkoholnih pića je dobro za zdravlje.

Šta više, nedavne studije su pokazale da pivo, a posebno ono crno ima mnoge blagodeti na zdravlje i lepotu žene. Evo zbog čega nije loša ideja popiti čašu piva nakon napornog radnog dana.

1. Jača kosti

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nežnijeg pola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije National Collegea of Na turopathic Medicine iz američke savezne države Oregon koja je objavljena u Natural Medicine Journalu.

Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine bio razgradivog silicijuma, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umereno ispijanje piva zato se posebno preporučuje ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustine kostiju.

2. Preventivno protiv prehlade i ima protuupalna svojstva

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalcijuma i selena koje štite celo telo od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidante koji jačaju imunitet tela.

"Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi s drugim zdravim namirnicama gorkasta ukusa, poput maslinovog ulja, spanaća, blitve ili rukole, a hmelj, kao temeljni sastojak piva, bogati je izvor humola, snažnih protuupalnih spojeva. Humoli inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa", otkriva hrvatska nutricionistkinja Maja Maretić.

3. Prolepšava kožu

Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji je zadužen za lepu i napetu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića, i daje energiju celom telu.

 S obzirom da se iz hrane ne apsorbuje dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na neke druge načine. Postoji čak i neka urbana legenda da komarci izbegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u telu.

"Naučnici su pomnom analizom sastojaka i provedenim pokusima utvrdili i da pivo zbog sadržanog kvasca i hmelja jača nokte i kosu. U starom Egiptu imućnije žene su pivom prale kosu jer je tako postajala sjajnija i lepša", dodaje hrvatska nutricionistkinja.

4. Smanjuje nadutost tela

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih materija od svetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se, npr, više od jednog grama prehrambenih vlakana (u istoj količini svetlog piva nalazi se manje od 1 grama prehrambenih vlakana), koji garantuju zdravlje probavnog sistema, smanjuju nadutost i zatvor tela.

5. Ubija prolećni umor

Osećate se umorno i razdražljivo? Verovatno patite od posledica prolećnog umora, koje je između ostalog povezano i s manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbuje iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo odličan je izvor upravo tog minerala. Učinak alkohola, pak, pozitivno će rešiti i probleme s nesanicom.

"Pivo je i bogat izvor vitamina skupine B, posebno B 12 kojeg nema u biljnom svetu, a odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nekad se u Irskoj deci davala po kašičica ili dve piva baš zbog toga, kao lek", ističe Maja Maretić.

  6. Štiti srce

Umereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje nivoe onog lošeg, razređuje krv i na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 odsto manje šanse od dobivanja kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića. Povrh svega, umereno ispijanje alkohola smanjuje mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2.

7. Hidrira nakon vežbanja

Zaboravite na energetska pića, nakon vežbanja popijte čašu piva. Španski istraživači sa univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidrirajući učinak na telo od obične vode kada telo dosegne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportista.

"Pivo sadrži i veliku količinu biotina važnog za dobijanje energije, sadrži antistresni mineral magnezijum, selen, fosfor, kalijum, silicijum. Stoga je pivo veoma dobar izotonik, pa se preporučuje njegova konzumacija nakon sporta. Pivo relaksira, deluje protuupalno i izvrsna je namirnica", zaključuje listu pozitivnih karakteristika Maja Maretić.

Izvor:  .kutaknet.com

Nema komentara:

Objavi komentar