t

loading...

18. 07. 2018.

7 načina da očistite limfni sistem: Ne dozvolite da vam se telo guši u sopstvenom otpadu!

Čišćenje limfnog sistema pomoći će vam kod: problema s kožom, glavobolje, prehlada i upala sinusa. povišenog holesterola, oslabljenog imunološkog sistema, hroničnog umora.

Limfni sistem je temelj našeg imunološkog sistema. Njega možete zamisliti kao sklop odvodnih kanala koji iz tela odnosi otpadne supstance.

Funkcija ovog sistema je uklanjanje toksina iz ćelija te njihov prenos kroz krvotok do creva i bubrega, gde će se preraditi i biti uklonjeni iz tela.

Ako ovaj sistem ne radi kako treba, telo će se ugušiti u vlastitom otpadu. Zato je od velike važnosti limfni sistem održavati prohodnim i čistim.

Šta je limfa?

Jeste li znali da vaše telo ima čak 3 puta više limfne tečnosti nego krvi? Limfa se u organizmu proizvodi kao vanćelijska tečnost, a zatim ulazi u limfe.

Limfa putuje do limfnih čvorova koji se nalaze u grlu, na vratu, u preponama i ispod pazuha, a najveće limfno tkivo je pankreas.

Limfa telo čisti od bakterija, a filtrira se kroz slezenu, timus i limfne čvorove pre nego se isprazni u krvotok kroz levu ili desnu potključnu venu.

Glavni zadatak limfnog sistema je obrana od infekcija i bolesti, uključujući i obranu od tumora. Pomaže ljudskom telu da reši višak tečnosti i otpadnih materija, a uloge limfnog sistema uključuju i upijanje masnoća iz creva te njihov prenos u krv.

Čišćenje limfnog sistema pomoći će vam kod:

problema s kožom; glavobolje; prehlada i upala sinusa; povišenog holesterola; oslabljenog imunološkog sistema;hroničnog umora.

7 prirodnih načina za detoks limfnog sistema:

 1. Jedite više sirovog voća i povrća

Sirovo voće i povrće sadrži veću količinu prirodnih kiselina i enzima, koji rastvaraju nakupljene toksine i pomažu u čišćenju štetnih supstanci iz tela.

Sirovu hranu bi trebalo jesti na prazan želudac kako bi učinak bio bolji i limfi omogućio duboko čišćenje ćelija. Sirova hrana je alkalna što pomaže neutralizaciji štetnih patogene i tako smanjiti teret čišćenja s limfe. Zato dodajte u vašu ishranu sirovo povrće u obliku salata i konzumirajte više svežih sokova. Među namirnicama koje su dobre za limfu nalaze se:

luk; beli luk; đumbir; avokado; alge kelp i kombu; pšenična trava; citrusi i ostala kisela voća; gorka hrana poput rotkvice i kelja; semenke lana i druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama; sirovi orasi, bademi i lešnjaci; semenke suncokreta; semenke bundeve...

2. Pijte dovoljno vode

95% limfe čini voda. Vašem telu potrebna je voda da bi limfni sistem imao dovoljno tečnosti za pravilan rad. Dnevno morate da popijete najmanje 6 do 8 čaša filtrirane vode. Izbegavajte alkohol, gazirane sokove, energetske napitke i zaslađene voćne sokove koji sadrže štetne i toksične sastojke te dodatno opterećuju limfni sistem.

Čaj se ne računa u dnevnu količinu potrebne tečnosti. Ako želite ubrzati proces hidratizacije, u vodu dodajte malo limunovog soka. Limun je alkalno voće koje pomaže u procesu snadbevanja limfe i tela mineralima.

3. Oblozi od ricinusovog ulja

Hladno ceđeno ricinusovo ulje znatno će poboljšati cirkulaciju u limfe. Koristite ga u obliku obloga, koje ćete primeniti na području donjeg dela stomaka. Uzmite pamučnu krpicu, presavijte je nekoliko puta i na nju nanesite hladno ceđeno ricinusovo ulje. Dobro natopite krpicu i prislonite na kožu. Oblog možete ostaviti preko noći. Ricinusovo ulje poboljšaće cirkulaciju u limfi, ublažiti upale i poboljšati vašu probavu.

4. Masaža ili ručna limfna drenaža

Svaka masaža će dobro delovati na limfni sistem zato što se njome kroz pore oslobađaju toksini iz tela. Ipak, najdelotvornija je limfna masaža - posebna vrsta masaže kojoj je glavni cilj poboljšati protok limfe kroz telo. Studije su pokazale da limfnom masažom možete poboljšati rad limfnog sistema za čak 78%. To je tretman u kojem se laganim pritiscima ruku tretira telo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene. Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne materije i putem mokraće izbaciti ih iz organizma.

Ručnu limfnu drenažu izvodi školovani fizioterapeut. Delotvorna je i za uklanjanja celulita te pozitivno utiče na zdravlje kože.

 5. Biljni preparati

Mnoge biljke imaju dobrobiti za limfni sistem, bilo da je reč o poboljšanju protoka limfne tečnosti ili izlučivanju toksina iz tela. Vrlo delotvorni su preparati od nama egzotičnih biljaka echinacea i astragalus. Ove biljke mogu sekoristiti kao tinkture, a na vaš limfni sistem deluju tako što će ga probuditi, očistiti i podstaći na delovanje. Crvena detelina je popularna biljka koja pomaže poboljšanju protoka limfe i detoksikaciji. Priljepača se vekovima koristi i smatra kao najbolji tonik za drenažu limfnog sistema.

6. Suvo četkanje kože

Suvo četkanje kože je tehnika čišćenja, uz istovremenu detoksikaciju unutrašnjih organa. To je tehnika koja se u Aajuverdi koristi za poboljšanje protoka limfe i poboljšavanje cirkulacije.

Jednostavna je za primenu. Četkom s prirodnim vlaknima kožu četkate u smeru prirodnog kretanja limfe – od stopala prema srcu. Ovo četkanje stimuliše žlezde znojnice, otvara pore i uklanja mrtve ćelije. Takođe limfu i krv tera prema organima, što pomaže u čišćenju toksina.

Među dobrobitima suvog četkanja su poboljšano stanje kože i smanjeni celulit.

7. Vežbanje

Ako ste u prilici, skačite na trambulini kao dete. Brojne studije pokazuju da je skakanje najdelotvorniji način za poboljšanje cirkulacije limfe. Ima i brojne druge prednosti za telo, kao što je poboljšani tonus mišića. Skakutanje i vežbanje izuzetno stimuliše limfu. Istovremeno poboljšava i cirkulaciju krvi.

Pvećana fizička aktivnost dovodi krv i kiseonik u ćelije, a to pomaže u čišćenju mišića od nakupljenih toksina. Bolja cirkulacija znači i bolje zdravlje.

Izvor:  kutaknet.com

Nema komentara:

Objavi komentar