t

loading...

10. 06. 2018.

SVILENI VOĆNI KOLAČ: Fine, sočne i lagane kocke, za poslijepodnevni desert















Fine, sočne i lagane kocke, k’o stvorene za poslijepodnevni desert.



Sastojci:

Potrebno za biskvit:

100 g omeksalog maslaca ili margarina
3 žlice šećera
4 žumanca
2 vanilin šećera
1 žlica kiselog vrhnja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 dl tople vode
Voćni sloj:

1 kg jabuka
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
Gornji sloj:

4 bjelanca
6 žlica šećera u prahu
Priprema:

Rernu ukljuciti na 180 °C.
Omekšali maslac mutiti sa šećerom u prahu, postepeno dodavati žumanca, a zatim i ostale sastojke, neprestano muteći mikserom.
Pleh dimezija 20×30 cm namazati masnoćom, posuti brašnom i sipati umućenu masu.
Staviti da se peče 10 minuta.

Za voćni sloj, oguliti i izrendati jabuke, dodati šećer i vanilin šećer i prodinstati, tek toliko da jabuke omekšaju i puste sok.
Za gornji sloj bjelanca sa šećerom izmiksati u čvrst snijeg.

Pleh izvaditi iz rerne, preko polupečenog biskvita staviti dinstane jabuke, sa sokom koji su pustile i ravnomjerno rasporediti.
Preko jabuka nanijeti šaum i poravnati špatulom.

Vratiti pleh u rernu, smanjiti temperaturu na 150 °C i peći još oko 30 minuta.

Izvor: brzirecepti.info

Nema komentara:

Objavi komentar