t

loading...

22. 03. 2018.

EVO ZAŠTO VAM JE KOSA STALNO MASNA
Do masne kose dolazi zbog nekoliko razloga.

Pored pojačanog lučenja sebuma zbog čega se kosa češće masti te uticaja hormona, razloge u masnim vlasima treba tražiti i u onome što radite svakodnevno ili ne radite. Prvo treba krenuti od životnih navika.

Nezdrav način života pored toga što dovodi do mnogih bolesti isto tako utiče i na ljepotu svake osobe, zbog čega se ona kasnije ne osjeća poželjno ni posebno. Stres i nepravilan način ishrane samo su jedan dio priče i neprijatelji zbog kojih niste zadovoljni izgledom svoje kose.Da li ste znali da vruć vazduh kao i voda podstiču pojačano lučenje sebuma? Bilo bi dobro kada bi sljedeći put dok perete kosu dobro razmislili kako ćete to uraditi. Masnu kosu nikako ne treba prati vodom posebno visoke temperature nego to treba raditi pod mlakom ili hladnom vodom. Ovako kosa ostaje jača i sprječava nakupljanje sebuma.

 Iako se preporučuje korištenje maski za kosu kako bi joj vratili sjaj i zdravlje, s druge strane nikako nije dobro pretjerivati jer tako postižete suprotan efekat. Učestalo korištenje maski dovodi do iscrpljivanja vlasi, a to sigurno ne želite. Jednom u dvije sedmice je dovoljno da svojoj kosi pružite samo najbolje.

Postoji još jedan razlog zbog kog je kosa masna. Idealnim se smatra pranje kose do dva puta sedmično i to tako što ćete šampon nanositi dva puta. Količina bi trebala biti veličina oraha, a prvi put ćete šampon utrljati dok ćete drugi put lagano umasirati. Pazite da ste sve isprali.

Bilo bi dobro kada bi nakon pranja koristili prirodne proizvode, a češljali se s plastičnim četkama koje imaju zaobljene vrhove. Ukoliko ne želite imati masnu kosu izbjegavajte metalne četke koje prenose masnoću po cijelom tjemenu. Neka vam kosa uvijek bude lijepa jer ipak je ona vaš zaštitni znak.

Izvor:  .kutaknet.com

Nema komentara:

Objavi komentar