t

loading...

28. 03. 2018.

DUNAVSKI VALOVI














Lagani kolač sa višnjama koji će vas oboriti sa nogu. Obavezno probajte!
Sastojci

Za biskvit:

7 kom. jaja
250 gr secera
1 kesica vanili secera
1 kesica praska za pecivo
350 gr brasna
2 kasike kakaa
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
900 gr visanja (ja sam koristila smrznute)
Za kremu:

2 kesice pudinga od vanilije
6 kasika secera
7 dcl mlijeka
200 gr maslaca
Za ganache:

300 gr cokolade za kuhanje (200 gr sa 40% kakaa i 100 gr sa 70% )
3 dcl slatkog vrhnja


Priprema

Pjenasto umutiti jaja,secer i vanili secer.Lagano dodati ulje,prosijano brasno i prasak za pecivo i na kraju mlijeko.
Pripremiti tepsiju promjera 25×35 cm,podmazati i pobrasniti je i izliti polovinu zute smjese.U preostalu polovinu dodati prosijani kakao,izmjesati i rasporediti po zutoj smjesi.
Ako koristite smrznute visnje ocjedite ih i poslazite po tamnom filu.Sok ostavite da polijete po gotovom biskvitu.
Stavite peci u prethodno zagrijanu pecnicu na 200′ i pecite 30 min.Provjerite stapicem ,ako izlazi suh ,gotovo je.Ako vam pecnica pece jace pecite na 180′.Jos vruc kolac zalijte sa sokom od visanja i ohladite ga.
Dok se ispeceni kolac hladi pripremite kremu tako sto cete od onih 7 dcl mlijeka odvojiti malo i umutiti puding prah i secer.Ostalo mlijeko zakuhajte i skuhajtepuding.U hladno dodajte umucen maslac.
Kremu premazite preko ohladjenog kolaca i odozgo prelijte ganache koji ste napravili tako da ste zakuhali slatko vrhnje i u njega dodali cokoladu.Sklonite sa vatre i mjesajte dok se cokolada skroz ne otopi.Malo ga hladnite i prelijte preko kreme.Stavite na hladjenje i uzivajte u kolacu uz soljicu kave!
Napomena:U orig.receptu ide 1 kg visanja,ali meni je bilo dovoljno i 900 gr.I jos samo napomena da tepsija nebi trebala da bude manja od gore navedenih promjera,jer vam nece sve stati u manju.Tepsija veceg promjera moze,onda ce i kolac biti nizi!
Posluživanje

Preporucujem da kolac izvadite iz hladnjaka sat ili dva prije serviranja ,tada je najsocniji i najkremastiji,premda i dobro ohladjen prija uz soljicu kave!Uzivajte!

Izvor:  malikuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar