t

loading...

06. 01. 2018.

» MEDENJACI...VRIJEDNI SVAKOG TRUDA....DJECI POSEBNO DRAGI













SASTOJCI
Tijesto
125 g maslaca
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 žlice meda od kestena
2 žlice meda od livade ili bagrema
malo ruma
malo cimeta
400 g glatkog brašna




1 jaje
1 žumanjak
2 žličice sode bikarbone

Glazura – crna
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca
par kapi ulja

Glazura – bijela
1 bjelanjak
100 g šećera u prahu
1 žlica soka od limuna

Pripremljene ili prehrambene boje prema želji (najbolje u malim tubicama prikladnim za iscrtavanje)


POSTUPAK
Tijesto
Maslac, šećer, vanilin šećer, oba meda, malo ruma i malo cimeta staviti da se otopi i zakipi.
Ostaviti da se ohladi, ali da ostane toplo.
U posudu u kojoj će se mijesiti tijesto, staviti brašno, jaje, žumanjak i sodu bikarbonu.
Dodati prije napravljenu toplu otopinu meda.
Ručno izmiješati kuhačom, a zatim rukom izraditi u glatko tijesto.
Tijesto staviti na pobrašnjenu površinu na kojoj će se razvaljavati.




Pobrašniti ga po površini i valjkom za tijesto razvaljati na debljinu oko 0,5 cm.
Pećnicu staviti grijati na 180 stupnjeva.
U lim za pečenje (unutarnje mjere 40×30 cm, niski) položiti papir za pečenje.
Željenim modlima izrezivati medenjake i slagati ih u lim za pečenje. Ostatke od izrezivanja ponovo premijesiti i razvaljati i izrezivati medenjake tako da se sve iskoristi. Od ovog recepta dobije se medenjaka za oko dva i pol lima za pečenje.
Staviti peći na 180 stupnjeva 7-10 minuta, zavisno od debljine tijesta.
Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade.
Ovime su osnovni medenjaci gotovi, a dalje se mogu ukrašavati prema želji, npr. crnom glazurom, bijelom glazurom i dodatnim iscrtavanjem prehrambenim bojama.
Čokoladu za kuhanje i maslac otopiti postupkom otapanja na pari.
Na samom kraju dodati par kapi ulja i dodatno promiješati.
Umakanjem ili kistom nanijeti glazuru na gornju površinu medenjaka i slagati na odgovarajuću površinu.
Ostaviti da se glazura stvrdne.
Električnom mješalicom napraviti snijeg od bjelanjka.
Dodati šećer u prahu i dobro izmiješati pa dodati sok od limuna i dodatno izmiješati.
Kistom nanijeti glazuru na gornju površinu medenjaka i odlagati na odgovarajuću površinu.
Ostaviti da se glazura stvrdne.
Iscrtavanje
Kada se glazura stvrdnula medenjake iscrtati prema želji.


Izvor: receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar