t

loading...

20. 12. 2017.

SVAKA TREĆA ŽENA IMA OVU BOLEST, A NE ZNA: Opada vam kosa i brzo se gojite, to su znaci PODMUKLE bolesti!Gotovo svaka treća žena je jednom bar imala policistične jajnike, koji nastaju usled viška insulina koji povećava proizvodnju androgena (muških hormona). Procijenjuje se da polovina žena ni ne zna da ima problema sa policističnim jajnicima. Velika je greška, jer oni mogu izazvati ozbiljne srčane smetnje i dijabetes.

Opadanje-kose-gojaznost

Upravo vam zato dajemo nekoliko najčešćih sindroma policističnih jajnika.

NEREDOVNA MENSTRUACIJA

Te žene imaju viši nivo androgena od normalnog (testosteron), a to može usporiti rad jajnika i smetati pri ovulaciji. Menstruacija obično slijedi dvije sedmice od ovulacije, a u ovom slučaju će kasniti ili pak u potpunosti izostati.

NEPLODNOST

Nadvezujući se na prethodni simptom, kod policističnih jajnika začeće je otežano. Prvo, ukoliko ne dolazi do redovne ovulacije, može biti teškoća se utvrdi kada je žena najplodnija. Takođe, s obzirom na to da je ciklus neredovan, postoje i manji periodi plodnosti.

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju i probleme sa kvalitetom jajašaca, a što nastaje kao posljedica zapaljenja i hormonalnih promjena u jajnicima.

DLAKE NA NEŽELJENIM MJESTIMA

Zbog prekomjerne količine muških hormona može doći do hirzutizma odnosno rasta dlaka na mjestima na kojima ih muškarci obično imaju, uključujući lice, grudni koš, stomak, leđa i prste na rukama i nogama. Ove dlake obično su grube pa njihovo uklanjanje može biti izazovno i velik izvor stresa. Procjenjuje se da čak 90 posto žena sa hirzutizmom ima i sindrom policističnih jajnika.

OPADANJE KOSE

Muški hormon testosteron “odgovoran” je i za opadanje kose, još jednog čestog problema kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika. Testosteron se pretvara u snažni androgen (poznat pod nazivom DHT) u vlasištu, a on je smrtni neprijatalj folikula kose, pa ih smanjuje i oštećuje uslijed čega kosa ulazi u fazu mirovanja i opadanja.

SALO NA STOMAKU

Ovakve žene se vrlo lahko goje. To se dešava zbog rezistencije insulina i leptina. Zbog insulinske rezistencije vaše tijelo lakše skladišti masti, a zbog leptinske rezistencije vaš mozak misli da ste u režimu gladovanja. Sa rezistencijom na insulin, suvišni kilogrami lako se talože u području stomaka, a ova vrsta masnih naslaga najrizičniji je faktor kada je u pitanju zdravlje srca.

NEISPAVANOST

Sindrom policističnih jajnika u veoma je uskoj vezi sa apnejom, potencijalno ozbiljnim stanjem koje karakteriše neprekidno zaustavljanje disanja tokom sna. Apneja može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, gojaznosti i promjena raspoloženja. Znaci koji pokazuju da imate apneju su veoma glasno hrkanje i osećaj umora čak i nakon cijele prospavane noći.

Izvor: lijekizprirode.com

Nema komentara:

Objavi komentar