t

loading...

06. 12. 2017.

NAPITAK KOJI VODI U PRERANU SMRT: Evo koje piće podiže krvni pritisak i RAZARA zdravlje srca!


Bočica energetskog napitka je popularan način da dobijete neophodnu energiju kada jednostavno nemate vremena za spavanje. Nažalost, cijena za dodatnih 3 ili 4 sata aktivnosti je prevelika.

nizak-krvni-tlak

Čak i prirodni energetski napici nanose štetu vašem organizmu.

Što je energetski napitak?

Energetski napitak je bezalkoholno piće koje – prema tvrdnjama proizvođača – trenutno povećava razinu energije u organizmu. Postoji nekoliko istraživanja koja potvrđuju da energetski napici zaista na kratko vrijeme povećavaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost.

Energija u energetskom napitku ne oslobađa se kao rezultat sagorijevanja kalorija, nego zbog stimulansa i vitamina, koje sadrži.

Što sadrži energetski napitak?

Energetski napitci obično sadrže ksantine (uključujući kofein), gaziranu vodu, taurin, B vitamine i neke biljke. Uobičajeni sastojci su guarana, yerba mate, akai, gingseng, ginkgo biloba. Ponekada u energetske napitke dodaju maltodekstrin, inositol, karnitin i kreatin.

Neki energetski napitci sadrže šećer, dok drugi brandovi ga zamjenjuju sladilima.

Nezaobilazni sastojak energetskih napitaka je kofein (često iz guarane ili yerba mate). Energetski napitci sadrže tri puta više kofeina nego kola.

Zašto su energetski napici štetni?

Iako Vam jedna bočica energetskog napitka neće ozbiljno naškoditi, 2-3 bočice dnevno mogu uzrokovati aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu. U SAD-u nuspojave zbog uzimanja energetskih napitaka je jedan od čestih razloga posjeta hitne pomoći.

1. Energetski napici iscrpljuju energetske zalihe organizma

Svoje osnažujuće djelovanje energetski napitci duguju sintetičkom kofeinu, teobrominu i teofilinu. Ovi sintetički stimulansi pospješuju stvaranje adrenalina, koji ubrzava rad srca i cirkulaciju krvi. Dotok krvi u mozak se povećava i počinjete se osjećati vedrije i snažnije.

Ali ova dodatna energija ne dolazi izvana, nego se crpi iz organizma. Takvo “osvježenje” nas kasnije košta: dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice. Redovito uzimanje energetskih napitaka može iscrpiti nadbubrežne žlijezde i izazvati bolest, koja se zove adrenalni umor.

2. Energetski napici stvaraju ovisnost

Kao i drugi stimulansi, energetski napitci stvaraju ovisnost. Mnogi korisnici takvih pića uskoro postaju njihovi taoci i doslovce ovise o njima. Bez svoje dnevne doze energetskog napitka osoba se osjeća neraspoloženom i razdražljivom.

3. Energetski napici oštećuju unutrašnje organe

Zbog energetskih napitaka najviše pate srce i krvne žile, želudac i jetra. Kardiovaskularni sustav često reagira na “umjetnu energiju” aritmijom, naglom promjenom krvnog tlaka i tahikardijom.

Želudac pati zbog ugljičnog dioksida, koji povećava stvaranje želučanog soka i kiselost želuca, što škodi gastrointestinalnom traktu.

Ugodni okus, boja i aroma energetskog napitka stvoreni su uz pomoć kemijskih tvari. Svaki energetski napitak ih sadrži na desetke. Sva ta kemija oštećuje našu jetru.
Zbog toga čak i zdravim odraslim ljudima preporučuje se da budu oprezni sa uzimanjem energetskih napitaka. A da ne govorimo već o tome da energetskim napitcima nema mjesta u prehrani djece i adolescenata.

Prirodni energetski napici – bolji od sintetičkih?

Mnogi proizvođači dodataka prehrani su odlučili slijediti trend i počeli su sa proizvodnjom prirodnih, “zdravih” energetskih napitaka.

Primjer takvih energetskih napitaka su Forever Living FAB (sadrži taurin, guaranu, nezaobilaznu aloe veru, glutamin, karnitin, inositol, vitamine grupe B, gaziranu vodu, regulatore kiselosti, prirodnu boju, šećer i ksilitol) i Vision IFly (na bazi guarane, ginsenga, yerba mate, rhodiole rosea i ginkgo bilobe, sadrži glutamin, karnitin, kofein, fruktozu i vitamin C).

Međutim – oprez! Iako su prirodni, takvi energetski napici isto sadrže velike količine kofeina i djeluju kao stimulansi.

To znači da oni oslobađaju zalihe energije, koje su rezervirane u našem organizmu. Nakon perioda aktivnosti i euforije dolazi period pada energije i koncentracije. Dugotrajno konzumiranje energetskih napitaka iscrpljuje Vaš organizam, nanosi štetu kardiovaskularnom sustavu i uzrokuje prijevremeno starenje.

Umjesto energetskog napitka

Ako ste umorni, ali nemate mogućnosti da odspavate, probajte sljedeće:

lagana vježba
lagano vježbajte 15 minuta da bi vratili energiju i koncentraciju
kratki odmor
sjednite u ugodan položaj, zatvorite oči i odmorite se 15 minuta
yoga, meditacija, vježbe disanja
ove metode zasigurno će Vam vratiti energiju i dobro raspoloženje
hladan tuš
ovo je provjereni način da se razbudite!
svježi zrak i sunce
izađite van i prošećite na svježem zraku
hrana koja daje energiju
obnovite razinu energije tako da pojedete sočno voće ili cjelovite žitarice
voda
popijte čašu izvorske ili pročišćene ionizirane vode
Dugoročno, razmislite o tome da izdvojite više vremena za san. Sve drevne medicinske tradicije svijeta govore o važnosti energetskog balansa u organizmu. O ovom balansu ovisi naše fizičko i emocionalno zdravlje. Naše tijelo nam daje do znanja što i kada trebamo raditi. Ako smo umorni znači da je došlo vrijeme da se odmorimo i obnovimo zalihe energije.

Uzimanje energetskih napitka remeti ovu prirodnu ravnotežu, što dugoročno može rezultirati problemima na psihičkom i fizičkom nivou.

Izvor: lijekizprirode.com

Nema komentara:

Objavi komentar