t

loading...

16. 11. 2017.

Limeta za imunitet



















Limeta ima tanku, glatku koru i osvježavajući kiseli sok. Niskokalorična je, a bogata je vitaminom C i mineralima kalcijem, kalijem, fosforom i željezom.  Osobito se ističe obiljem flavonoida – snažnih antioksidansa koji djeluju protuupalno, jačaju imunitet, uravnotežuju masnoće u krvi, štite srčano žilni i dišni sustav.



Također sadrži i folnu kiselinu,  hranjivu tvar iznimno važnu za žene u post-menopauzi, ali i žene fertilne dobi. Jedna svježa limeta sadrži 22 mg kalcija i više od pet mikrograma folne kiseline.  Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment koji daje boju koži se može, s godinama i izlaganjem UV zrakama, nagomilati i deponirati kao tamna mjesta na vašoj koži. Kako biste izbjegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete.



Ljekoviti spojevi u limeti sprječavaju rak debelog crijeva, želuca i krvi. Iako točan mehanizam nije poznat, znanstvenici su primijetili da antioksidansi iz limete uništava stanice karcinoma. Limunada od limete se  zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

Bez obzira hoćete koristiti svježu ili limetu iz koncentrata, sok pripremljen od nje, sadrži više limunske kiseline od naranče ili grejpa. Limunska kiselina je prirodni sastojak koji sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca sastavljenih od kristaliziranog kalcija. Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin otkriveni u limeti može sniziti kolesterol i trigliceride kod osoba koje konzumiraju namirnice bogate kolesterolom.

Esencijalna ulja limete imaju antibakterijske karakteristike, a pokazalo se da sprečavaju rast bakterija koje izazivaju prhut na površini tjemena.

Izvor: biljnamedicina.com

Nema komentara:

Objavi komentar