t

loading...

25. 10. 2017.

Stopala su ogledalo zdravlja: Ove promjene ukazuju na ozbiljne bolesti!
Prvi znaci nekih bolesti mogu se pojaviti upravo na našim stopalima, zato obraćajte pažnju na njih i posvećujte im dovoljno njege. Ali, ako prepoznate neke od ovih simptoma, možda bi najbolje bilo da što prije posjetite ljekara.

STOPLA

Hladna stopala

Hronično hladne noge mogu biti posljedica loše cirkulacije, zato što u ekstremitete ne dolazi dovoljno krvi. Taj problem dodatno pojačavaju visok pritisak, poremećena funkcija štitne žlijezde, srčane bolesti i pušenje, koje smanjuje sposobnost pluća da apsorbuje kiseonik. Zato se onima koji imaju problema sa hladnim nogama savjetuje da posjete ljekara, kako bi se isključile moguće ozbiljnije bolesti.

Svrab

Najčešće se povezuje sa atletskim stopalom, gljivičnom infekcijom koja je posljedica loše higijene, cjelodnevnog nošenja zatvorene obuće i pojačanog znojenja. Osim toga, svrab može uzrokovati i alergijska reakcija ili psorijaza.

Mrlje na stopalima

Tamne mrlje na stopalima može uzrokovati Rejnoova bolest. Ona izaziva grčenje, smanjen protok krvi i plavičastu boju kože, a podstiče je stres i hladnoća. Bolest je češća kod mlađih žena. U rijetkim slučajevima, Rejnoova bolest može biti rani znak reumatičnog artritisa ili lupusa.

Promjena oblika prstiju

Ako se nokti zaoble i prsti promjene oblik, najbolje je provjeriti zdravlje pluća i srca. Takve iznenadne promjene upućuju na smanjenji dotok kiseonika u krvi, a osim problema sa disajnim putevima i srcem, mogu biti i simptom Hronove bolesti.

Otečena stopala

Ovo je privremeno stanje koje se javlja nakon dužeg hodanja, stajanja ili nošenje neodgovarajuće obuće. Ali, ako noge stalno natiču, to može posljedica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na lijekove za dijabetes i visok pritisak. Takođe, otečene noge može uzrokovati i reumatični artritis i osteoporoza. Ako otok ne splasne, najbolje je posetiti doktora.

Žarenje u stopalima

Peckanje u stopalima često je kod dijabetičara, zbog oštećenih perifernih nerava, a može biti posledica kardiovaskularnog poremećaja periferne arterijske bolesti. Osećaj žarenja u stopalima takođe može uzrokovati umor i atletsko stopalo.

Bol u palcu

Bol u nožnom palcu može biti simptom gihta – oblika artritisa, a ovo stanje uzrokuju previsoki nivoi mokraćne kiseline. Reumatični artritis je još jedan krivac koji uzrokuje snažan bol u palcu, pa se, ako bol ne prestaje, preporučuje odlazak ljekaru.

Žuti nokti

Gljivične infekcije nisu krive samo za svrab, već često prate i žuti sloj na noktima, kao i zadebljane nokte. Debeli, žuti nokti mogu upućivati i na neke druge bolesti, poput problema sa radom limfnih žlezda ili na reumatični artritis.

Izvor: lijekizprirode.com

Nema komentara:

Objavi komentar